Colectia DACOS este inspirata din traditii atat de stravechi incat istoria a trebuit rescrisa pentru a le pastra secrete. Dintr-un taram de legenda, plin de comori si minunatii, in care oameni mandri si curajosi au trait in echilibru si perfecta armonie cu natura, ne inspira o civilizatie care a lasat o amprenta adanca asupra culturii universale, in ciuda faptului ca a ramas aproape necunoscuta – civilizatia geto-daca; din acelasi neam cu marea civilizatie traca. In timp ce multi ar crede ca primele semne si simboluri de pe fata pamantului au fost create de culturile sumeriene sau egiptene, in Europa Centrala și de Est au aparut primele dovezi ale scrierii (tablitele de la Tartaria, parte a culturii Vinca – Turdas, datand din anii 5000 i.Hr.), precedand alfabetul cuneiform sumerian si hieroglifele egiptene cu mii de ani in urma. O bogata simbolistica s-a regasit si in alte culturi neolitice de pe aceste meleaguri romanesti precum Cucuteni, Hamangia, Gumelnita sau Boian, predecesoare civilizatiei geto-dacice, influentand-o. Totodata, sunt voci care ar spune ca imperiile grecesti sau romane ar fi fost printre primele din Europa antica, insa istoricii ambelor imperii ii aminteau pe traci, geti si daci drept linia de sange care domina regiunea prin cunoastere si intelepciune, precum si prin aprige batalii.
„Dacii sunt cei mai viteji si mai drepti dintre traci” – Herodot (513 i. Hr)
Culturile lor, au fost printre cele mai reprezentative la acea vreme, influentandu-i pe greci, romani si celti. Au constat in simboluri puternice dezvaluind cunostinte si credinte in stransa legatura atat cu lumea materiala, cat si cu cea spirituala.
Colectia DACOS scoate la iveala simbolurile pierdute ale acestor popoare mandre si curajose intr-o noua interpretare, adaptata în mod original la tendintele contemporane, destinata unui public rafinat, cunoscator al adevaratei frumuseti, atent la detalii si cu un puternic sentiment de apartenenta la nobile traditii stramosesti, dincolo de istoria cunoscuta. Reprezentarile moderne ale simbolurilor mitologice, zoomorfe, abstracte si geometrice, incarcate de semnificatii spirituale, ezoterice si magice, pagane sau barbare, fac colectia DACOS usor de asortat oricarei tinute, fie ea mai traditionala sau clasica, teatrala sau eleganta, casual sau moderna, pentru orice varsta sau ocazie.
Toate piesele contin triskelionul dacic, respectiv litera „O” din logo-ul DACOS, un simbol stravechi cu o multitudine de sensuri, semnificand ciclicitatea, progresul si evolutia, unificand lumea subpamanteana, telurica si celesta, precedand Trinitatea: Tatal, Fiul si Sfantul Duh.
_______________________________________________
Colectia ETHNOS – Noul Stil Traditional Romanesc
“Inca nu am avut, pana astazi, nici un fel de arta… Arta de-abia acuma incepe!” Nicolae Brancusi
Plecand de la acest credo brancusian, am creat fundamentul marcii si colectiei de bijuterii ETHNOS, devenind singurul creator de bijuterii contemporane din otel inoxidabil (inox), cu inspiratie traditional romaneasca. Am cules elemente si simboluri national-arhaice, iar prin prisma viziunii personale, le-am dat noi sensuri si valente artistice. Chiar daca simbolistica nationala este considerata de unii desueta si anacronica, incerc sa dau noblete, valoare si stralucire fiecarui element in parte, aducandu-l in contemporaneitate. Sunt elemente grafice, care fac parte din zestrea mostenita de acest popor, creind identitatea noastra nationala de peste veacuri. Fiecare element traditional este o sursa de inspiratie, care poate fi dezvoltat printr-un mijloc de expresie. Am datoria morala ca acest patrimoniu inestimabil sa-l ofer publicului prin propria-mi exprimare artistica.
Simbolistica traditional romaneasca este incarcata de spiritualitate si chiar ezoterism, avand la origini atat simbolurile dacice cat si neolitice. Sunt simboluri care s-au pastrat si transmis peste timp, aratand originea si identitatea acestui neam. Ele nu joaca doar un rol estetic si decorativ, ci erau un mod de exprimare a unei apartenente. Sunt matricea de provenienta a unei zone geografice, a unui statut marital, material sau social, a varstei sau ocupatiei. Sunt o carte de identitate. Modelele sunt utilizate in functie de ocazii: sarbatori de pe parcursul anului sau religioase, nunti, botezuri; altele exprimand fertilitatea, norocul si prosperitatea, oferind energie spirituala, avand functie ritualica. Sunt un mix de elemente pagan/barbare precum “Cultul Solar”: cu elemente de spirala, zvastica, cerc, coloana, S-uri, crucea in M, ochi si coarne de berbec; elemente geometrice si simetrii: cu reprezentari romboidale, triunghiulare, stele, rozete sau in forma de diamant, hasuri, linii drepte, linii in zig-zag sau linii serpuite; elemente antropomorfe: cu reprezentari a unor personaje umane; elemente zoomorfe precum: melcul, cocosul, cucul, diferite alte pasari sau animale; cu elemente si motive florale reprezentand: bradutul, trifoiul cu patru foi, crinul, trandafirul, pomul vietii, strugurii, spicul de grau, flori de diferite feluri, carligei sau frunze; si nu in ultimul rand cu reprezentari din simbolistica crestina. La baza multor elemente traditionale romanesti, este simbolul crucii, aratand apartenenta si credinta, catre un anumit cult. Simbolurile nationale sunt diverse, aratand provenienta si identitatea regiunii din care fac parte, avand mesaj, culori si energii aparte, specific fiecarei zone de origine.
Fiecare piesa in parte, fie ea bijuterie sau obiect decorativ, are ca element de identificare, litera “E”, de la marca ETHNOS, creat sub forma unui motiv popular. Un element grafic care certifica autenticitatea marcii. Exprimarea unica si personala, fac ca produsele marcii ETHNOS sa se detaseze de cele concurentiale, prin originalitatea aparte; ca o zestre mostenita adusa in contemporan.